Börja Dansa

Vår lokal i Malmö

Tonvikten ligger på sociala dansen, nybörjare, fortsättning etc.  Här är alla lika viktiga oberoende av erfarenhet av dans.

Så varför inte gå kurs, dansa, träna, förkovra er, må väldigt bra hos en kvalificerad och seriös klubb/skola. Ni vet väl att dans är inte bara bra för själen, den är också bra för det sociala livet, självförtroendet, för att må bra själv, och ett bra sätt att hålla sig i form. Men vi har också om det skulle fresta, hela utbildningen, pedagogiken, stegen etc på tävlingssidan gällande Alla pardanserna.

Inplanerat 3-5st intensivkurser på lördagar i olika danser. 7 timmar varje gång. 10.30 – 17.00 Mer info på hemsidan, dagen innan på fredagen vid 20.00 tiden ca. Kommande intensivkurser sätts ut efter 2:a veckans ordinarie kurser.

Förfrågan/anmälan kan ske på telefon: 0706-59 54 37 vardagar mellan 10.00-18.00 eller via mail.

Vid anmälan via Mail: Ange namn, adress, telefonnummer, personnummer (dom sex första siffrorna i personnumret) samt vilken kurs/er du/ni vill gå. Om ni anmäler er som singel till standard/latin så bifoga gärna längden också.

Uppvisningar, bröllopsvals, möhippor, svensexor, firmadagar, temadagar, fester, skolavslutningar, skoldans, kurser för skolan, baler, festinslag, vidareutbildning, privatlektioner, etc; Inget är nästan omöjligt för oss när det gäller pardans/sällskapsdans.

Undran om något annat som inte är med enligt ovan, tveka inte att kontakta oss

Bugg

På Buggsidan erbjuder vi kurser, privatundervisning samt träning för nybörjare socialt och ända upp till högsta tävlingsnivå. De fria träningstiderna vänder sig till alla som vill dansa socialt, motionsdansa, för att få ytterligare träning utöver kurserna.

Paren ska helst dansa framåt i dansriktningen med exempelvis växelvisa förflyttningar dam/herr. För att inte störa andra dansande par. (om man så vill: Linjebugg med Rundbugg)

Bugg dansas oftast till rock’n’roll-musik, blues, dansbandsmusik. Men numera så är musiken väldigt blandat, så länge den går i 4/4 takt. För en nybörjare är en takt på 25/32 (100/128 Bpm) lagom. För att sen sucessivt öka ju duktigare man blir. Därav har vi lite ”snabba ben” träningar, lite då och då.

Damens grundsteg varierar. ”Alla” grundsteg skall räknas likvärdigt. Då vi nu har vidarutvecklat buggen, så är damens grundsteg helt enkelt. Bak, bak, bak i dansriktningen samt lite framåt ut mot vänster mot dansriktningen . Väldigt lätt, samt får ett underbart flyt vidare i dansen. Herren dansar då: fram, samla, trampa, trampa på stället. Vi har 9 grundsteg som gås igenom fram till steg 3   Sedan blir det lite andra varianter.

Detta är vad vi förespråkar, men naturligtvis finns det många andra grundstegsvaiationer. Detta är den lättaste varianten för damen att ”flyta” runt.

Herren däremot har helt fria steg, men måste följa upp dansen som han för damen i, så att stegen harmonierar både med damen och musiken. Fötterna för herren får gärna inspireras av takten i musiken med alla synkoperingar och breaks och självfallet med damen, etc.

Dansen baseras hela tiden på av herrens olika förda turer. Några namn på turer är: damen under arm, damens dubbelspinn, dam- och herrtur under arm, break, damen snurr, tävlingsturen, spinnar, breaks, krysstaget,  twist, hesiteringar,  etc. Finns otaliga turer. Ca 5 turer per kurs är lagom för att alla skall få njuta av dansen.

Det finns ”i princip” hur många turer som helst, men i MPDK har vi filosofin att det är bättre att kunna göra ett fåtal turer snyggt/stilrent och lätt, än att kunna hundra med slarv och fel teknik.

På tävlingssidan är takten 39 (156 BPM) och upp till 45 (180 BPM), beroende på klass.

För tävlingsdansarna kommer ytterligare moment in i bilden. Förutom mer teknik, fotarbete, stil och rörelse av kroppen skall dansen vara underhållande och publikvänlig.

Latin

I LATIN ingår danserna Cha-cha-cha, Rumba, Samba, Paso Doble och Jive.

I nybörjarkurserna (barn/ungdom och vuxen) har du möjlighet att lära dig grunderna samt lite olika turer i Cha-cha-cha, Rumba och Jive. Ibland så blir det någon dans mer. Det mesta i nybörjar klasserna är till för att komma igång socialt. Samt kanske få mersmak att fortsätta. Kanske till o med att börja tävla någon gång.

Privatlektioner kan ges i alla Latindanserna var för sig eller dom man önskar. På alla nivåer, från social nybörjare till tävlingsdansare i högsta klassen.

Salsa

De latinamerikanska rytmerna och framför allt salsan har vunnit stor terräng bland danspubliken i Sverige dom senaste åren. I Malmö, Lund och Helsingborg finns ett flertal klubbar och föreningar som regelbundet arrangerar salsa och konserter med salsaband.

Vi erbjuder en nybörjarkurs samt fortsättningskurs i LA Style, med René som lärare. Kubansk salsa bör man lära Efter man har dansat LA. 2 steg till samt att man dansar mycket mer runt på stället. LA har 6 steg och dansas som ett ”kors” Mycket av innehållet i kursen inspireras av hans internationella erfarenheter från olika salsa tillställningar ute, salsafestivaler, kurser och tävlingar.

Nybörjarkursen fokuserar i början på grunderna i LA Style, d v s Basic open/closed step, Closed/open position, Right turn, Cucaracha, Rondé, Cross body lead m.m. Dessutom läggs stor vikt på takthållning, timing och stil. Sedan går kursen vidare med lite mer avancerade grundkombinationer och figurer såsom Cross Body Lead Inside Turn, Basic Side Step, opening out, Check. m.m

I kurserna efter går vi igenom figurer som delvis bygger på grunderna i nybörjarkursen. Vidare reder vi ut begrepp som Drops, Arm Drops, Dips, Shines, diverse lyft, etc.
Special teknik/turer, lyft/dips etc undervisas också för bättre dans samt tävlingsdans.

Standard

I STANDARD ingår danserna Modern vals (Stilla Vals), Slowfox. Quickstep, Tango och Wienervals.

I nybörjarkurserna (barn/ungdom och vuxen) har du möjlighet att lära dig grunderna samt lite olika turer i Modern vals, Slowfox och Quickstep. Ibland så blir det någon dans mer. Det mesta i nybörjar klasserna är till för att komma igång socialt. Samt kanske att få mersmak att fortsätta. Kanske till o med att börja tävla någon gång.

Privatlektioner kan ges i alla Standarddanserna var för sig eller dom man önskar. På alla nivåer, från social nybörjare till tävlingsdansare i högsta klassen.

I social Foxtrot erbjuder vi två olika kurser: Traditionell Foxtrot och Flytfoxtrot. Ibland har René kurs i bluesfoxtrot (takt som är från 100 Bpm och neråt) som han förmodligen är ensam om i Europa.

Lika svårt som slowfoxtrot då det är en improvisions dans av slow and quick steg. Här gäller att kunna flyta och verkligen lyssna på musiken. En del är från smooth dansen.

Sociala Danser

De sociala danserna undervisas för att kunna användas var som i hela världen. Vi erbjuder olika kurser med olika danser samt olika nivåer. Tekniken är samma för dom olika pardanserna. Däremot är dom mer avanserade på tävlingssidan.

Men tummar man på basicen och tekniken så blir man Aldrig en bra dansare. Huvudsaken är att man har kul och skoj när man går igenom och tränar. Då får man roligt också, för då vet man vad man gör.